Ce se întâmpla când lipseste întelepciunea ?

din „Parinti, copii si cresterea lor”

Sa-i tinem departe pe tineri nu numai de spectacole, ci si de muzici molesitoare, ca sa nu le farmece sufletul.

Sa nu-i ducem nici la teatre, nici la banchete sau la betii. Cel mai mult sa le ferim pe fecioare, nelasându-le sa iasa din iatacuri. Nimic în natura nu împodobeste mai mult aceasta vârsta decât cununa întelepciunii, curatia de orice desfrânare si puritatea cu care un tânar intra în viata conjugala.

Femeile vor fi dorite de sotii lor mult mai mult daca sufletul lor nu s-a exersat în desfrânare si nu e corupt. O femeie e mult mai dorita când o cunoaste doar tânarul cu care s-a unit prin casatorie, îndragostirea e mai calda, apropierea dintre soti mai adevarata si iubirea mai autentica când tinerii se casatoresc cu o atât de mare prevedere.

Ceea ce se întâmpla astazi nu este casatorie, ci afacere si dare si luare de bani. Daca un tânar e corupt si atentia lui era si înainte si dupa casatorie la alte femei, care mai e folosul casatoriei? Ba, dimpotriva, osânda pe lumea cealalta e mai mare si pacatul mai de neiertat când sotia sta acasa si el se face de rusine la prostituate si comite adulter.
(Despre Ana, I)