Exemplul lui Eli

din „Parinti, copii si cresterea lor”

Sau nu stiti ce a patit preotul Eli care n-a îndreptat cum trebuia slabiciunile copiilor sai? Daca un medic vrea sa trateze numai cu curatie o patima care nu se lasa dusa decât daca e taiata, o face cu neputinta de nevindecat. Nu foloseste terapia potrivita. Asa a facut si batrânul Eli. Desi trebuia sa-si pedepseasca copiii, pe fiecare dupa greseala lui, n-a facut-o. A fost foarte îngaduitor si a fost pedepsit si dânsul împreuna cu ei.

Noi care avem copii, sa ne îngrozim de ce a patit si sa ne îngrijim de educatia copiilor nostri, ca sa nu patim la fel. Fiecare sa aiba grija de cei cu care locuieste. Daca un copil a învatat ce este virtutea, va putea ocoli raul pe care i-l poate face pacatul si, alegând sa se poarte cu întelepciune si cumintenie, îsi va putea atrage ajutorul lui Dumnezeu de care as vrea sa ne bucuram toti.
(Omilia LIX la Facere)

Sa-i învatam pe copiii nostri sa aleaga înainte de toate virtutea si sa nu considere averea un lucru important. Pentru ca, de foarte, foarte multe ori, averea se face stavila în calea virtutii, atunci când tânarul nu stie cum sa-si foloseasca banii. Si tinerii sunt ca si copiii mici care se primejduiesc când iau în mâna un cutit sau o sabie. De aceea mamele nu-i lasa sa le atinga când sunt singuri. Tinerii, la fel, sunt în primejdie sigura când mostenesc o avere, pentru ca nu vor sa o foloseasca cum trebuie si mai degraba se împovareaza cu o gramada de pacate. De aici vin desfatari si placeri nesanatoase si rele nenumarate. Nu spun ca toate acestea vin de la bani, ci de la cei ce nu stiu cum trebuie sa-i administreze.
(Omilia LXVI la Facere)