Tâlcuire la Psalmul 7

ps

Tâlcuire la Psalmul 7

Editura Doxologia

Iași – 2010

La Editura  Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a apărut în anul 2010 cartea Sfântului Ioan Gură de Aur Tâlcuire la Psalmul 7 – Judecata lui Dumnezeu-dreptate şi milostivire. Cartea are binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi este o traducere din limba greacă de Parascheva Grigoriu.
Cititorii acestei tâlcuiri de Psalm sunt conduşi în spaţiul semnatic şi lingvistic al Sfântului Ioan Gură de Aur în care accesibilitatea şi simplitatea frazei se împletesc cu o profunzime dialogică unică în istoria scrierilor exegetice. Este mai mult decât o explicare a Psalmului 7. Este o împreună vorbire cu oamenii, la care Sfântul autor, atent şi sensibil la neliniştile şi la durerile lor, mângâie sufletele însetate de dreptate, aduce alinare celor suferinzi şi proclamă dreptatea şi iubirea infinite ale lui Dumnezeu.

Textul este o înlănţuire de întrebări şi răspunsuri, de întroarceri la sensurile originare, o permanentă lucrare de edificare interioară în care Sfânta Scriptură, cunoscută de marele antiohian ca nimeni altul, devine temei de sens şi cheie a alegoriilor psalmistului. Scriptura se explică astfel prin ea însăşţi, fluent şi dumnezeieşte, într-o înlănţuire de argumente logice şi de evidenţe teologice în care cititorul, aşezat la sfat cu marele ierarh stăruitor în rugăciune la Tronul Sfintei Treimi, descoperă singur, taina de negrăit a smereniei şi iubirii dumnezeieşti, care se manifestă deopotrivă – complemetar şi paradoxal – în milostivire şi în drepate, în bunătate şi în adevăr, în valoare şi dăruire.

Cartea accede firesc la sufletul cititorului, ca o vorbă molcomă, de părinte bun, care deopotrivă sfâtuieşte şi mustră, luminează şi admonestează, mângâie şi povăţuieşte.
Recomandăm această carte tuturor credincioşilor Bisericii pentru ca aceştia să descopere lumina teologică a iubirii dumnezeieşti, care izvorăşte din lucrarea sfinţilor şi adapă cu lumină toată Biserica.