din “Tâlcuiri la Epistola a doua către Timotei, Tit, Filimonâ€
Şi aceasta să ştii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele; Că vor ii oameni iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, trufaşi, bulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, tară cu-f cernicie, lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrrânaţi, cruzi, neiubitori de bine, trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu, având înfăţişarea adevăratei credinţe, dar tăgăduind puterea ei. Depărtează-te şi de aceştia. Căci dintre aceştia sunt cei ce se vâră prin case şi robesc femeiuşti împovărate de păcate şi purtate de multe feluri de pofte, mereu învăţând şi neputând niciodată să ajungă la cunoaşterea adevărului. (II Timotei 3, 1-7)
ÃŽn întâia epistolă zicea că: „Duhul grăieÅŸte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă” (I Timotei 4, 1), ÅŸi tot în aceeaÅŸi epistolă, în alt loc, acelaÅŸi lucru îl proroceÅŸte, ca pe ceva care se va petrece în timpul de pe urmă. Deci, ÅŸi aici acelaÅŸi lucru îl face, zicând: „Şi aceasta să ÅŸtii că, în zilele din urmă, vor veni vremuri grele”.
Åži nu numai în timpurile de pe urmă, ci chiar ÅŸi în timpurile deja venite, după cum zice: După cum Iannes ÅŸi Iambres s-au împotrivit lui Moise. (3, 8) Åži iarăşi, mai sus zice: „Iar într-o casă mare nu sunt numai vase de aur ÅŸi de argint”. Dar, oare, de ce face el aceasta? Ca să nu se tulbure Timotei sau vreunul dintre noi, când vedem că în lume sunt ÅŸi oameni răi. „Că, dacă pe timpul lui Moise, zice, au fost oameni răi ÅŸi vor fi ÅŸi după aceasta, nu este nimic de mirare dacă se găsesc ÅŸi în timpul nostru.”
„În zilele din urmă, vor veni vremuri grele”, adică foarte rele.
Şi cum vor fi timpuri rele? Aceasta o zice nu doar defăimând zilele, nici timpurile, ci pe oamenii cei din acele timpuri. Că şi noi avem obiceiul de a vorbi de timpuri rele sau bune, de la împrejurările ce se petrec atunci sau de la oamenii contemporani. Şi, după ce spune de acele timpuri, imediat arată cauza tuturor acelor rele, rădăcina şi sorgintea de unde se nasc toate celelalte, anume când cineva nu le are în vedere pe cele ale aproapelui, ci numai pe cele ale sale sau, mai bine zis, când le neglijează pe ale amândurora, căci el atunci nu se gândeşte nici la ale sale.
Că, după cum cel ce le are în vedere pe ale aproapelui său, va orândui bine şi pe ale sale, tot aşa şi cel ce le dispreţuieşte pe ale aceluia, le va dispreţui şi pe ale sale. Căci, dacă suntem mădulare unul altuia, apoi mântuirea aproapelui nu este numai a lui, ci şi a celorlalte mădulare, precum şi vătămarea nu stă numai la acela, ci îşi întinde durerile la toate celelalte mădulare. Dacă suntem zidire, ceea ce ar suferi o parte va vătăma şi restul zidirii, iar dacă acea parte este puternică, ea le va putea purta şi pe celelalte.
Întocmai ca şi în Biserică. L-ai trecut cu vederea sau l-ai dispreţuit pe fratele tău? Pe tine singur te-ai nedreptăţit. Cum? Apoi, tu singur ai suferit o vătămare nu mică. Că, dacă acela care nu-l împărtăşeşte pe cel sărac cu câte ceva, se duce în gheena, dar oare cel ce-l vede pe fratele său primejduindu-se în cele mai necesare şi nu-i întinde mână de ajutor, oare nu va pătimi mai mult decât acela, după cum şi paguba a fost în lucruri mai mari?
„Că vor fi oameni iubitori de sine”, zice. Dar tocmai cel iubitor de sine nu se iubeÅŸte pe sine, în timp ce acela care-l iubeÅŸte pe fratele său se iubeÅŸte pe sine. Din iubirea de sine izvorăşte arghirofilia sau iubirea de arginÅ£i. Căci, chiar pe dragostea cea mai întinsă ÅŸi mai răspândită în toate părÅ£ile, în scurt timp o umileÅŸte boala cea grozavă a iubirii de sine. „Iubitori de arginÅ£i.” Din iubirea de arginÅ£i se naÅŸte mândria, din mândrie dispreÅ£uirea, din dispreÅ£uire blasfemia, din blasfemie pierderea oricărei ruÅŸini ÅŸi, în fine, necredinÅ£a.
De altfel, oricine se înalţă pe sine contra oamenilor, uşor apoi se va înălţa şi contra lui Dumnezeu. Astfel se nasc şi păcatele; de multe ori, de la cele mai de jos, ajung până la cele mai de sus. Cel ce este smerit faţă de oameni, cu atât mai mult va fi smerit faţă de Dumnezeu. Cel ce este blând faţă de cei asemenea lui, cu atât mai mult va fi faţă de Dumnezeu, iar cel ce-i dispreţuieşte pe cei deopotrivă cu el, în trecerea timpului Îl va dispreţui chiar şi pe Dumnezeu.
ÃŽL VA DISPREÅ¢UI ÅžI PE DUMNEZEU. ÎMPOTRIVA IUBITORILOR DE ARGINÅ¢I. DESPRE ADEVÄ‚RATA PRIETENIE.Â
CALITÄ‚Å¢ILE NECESARE FEMEILOR VÄ‚DUVE
Deci, iubiÅ£ilor, să nu ne dispreÅ£uim unii pe alÅ£ii, căci aceasta este o învăţătură rea, care ne va conduce la dispreÅ£uirea lui Dumnezeu. Dar, chiar prin faptul că ne dispreÅ£uim unii pe alÅ£ii, noi îl dispreÅ£uim pe Dumnezeu, Care ne-a poruncit de a arăta unii altora cea mai mare dragoste. Dar, dacă voiÅ£i, vă voi face aceasta învederată ÅŸi prin exemple. Cain l-a dispreÅ£uit pe fratele său ÅŸi imediat L-a dispreÅ£uit ÅŸi pe Dumnezeu. Cum L-a dispreÅ£uit? PriveÅŸte cât de batjocoritor ÃŽI răspunde lui Dumnezeu: „Au doară eu sunt păzitorul fratelui meu?” (Facere 4, 9).
Isac, de asemenea, l-a dispreÅ£uit pe fratele său, ÅŸi la urmă L-a dispreÅ£uit ÅŸi pe Dumnezeu. De aceea ÅŸi zicea Dumnezeu că: „Am iubit numai pe Iacov, ÅŸi pe Isac l-am urât” (Maleahi 1, 2-3), pentru care ÅŸi Pavel zice: „Să nu fie vreunul desfrânat sau întinat ca Esau”. (Evrei 12, 16) Pe Iosif l-au dispreÅ£uit fraÅ£ii, care la urmă L-au dispreÅ£uit ÅŸi pe Dumnezeu. IsraeliÅ£ii l-au dispreÅ£uit pe Moise, ÅŸi de aceea L-au dispreÅ£uit ÅŸi pe Dumnezeu. Tot aÅŸa ÅŸi fii lui Eli dispreÅ£uiau poporul, ÅŸi-L dispreÅ£uiau ÅŸi pe Dumnezeu.
Voieşti poate a vedea şi contrariul? Avraam l-a cruţat pe Lot, nepotul său, şi în acelaşi timp a ascultat şi de Dumnezeu, iar aceasta se învederează din ascultarea lui, când i s-a cerut a-l jertfi pe fiul său, Isaac, şi din toate celelalte virtuţi ale sale. Şi, iarăşi: Abel a fost evlavios şi cu bună-cuviinţă către fratele sau, şi evlavios a fost şi către Dumnezeu.
Să nu ne dispreţuim deci unii pe alţii, ca să nu ne învăţăm a-L dispreţui şi pe Dumnezeu. Cel obraznic cu oamenii, va fi obraznic şi cu Dumnezeu. Să ne cinstim unii pe alţii, ca să ne învăţăm a-L cinsti şi pe Dumnezeu. Deci, când iubirea de arginţi şi iubirea de sine, şi lipsa de ruşine se întrunesc la un loc, atunci ce mai lipseşte pentru pierderea totală a individului? Totul s-a stricat atunci şi din toate părţile curge mocirla cea puturoasă a păcatelor.
„NemulÅ£umitori”, zice. Åži cum ar putea fi mulÅ£umitor iubitorul de arginÅ£i? Cui ar putea fi mulÅ£umitor? Nimănui, fiindcă pe toÅ£i îi crede ca duÅŸmani, de vreme ce voieÅŸte a răpi averile tuturor. De Å£i-ai deÅŸerta toate averile unui asemenea om, nu-Å£i va arăta nici o mulÅ£umire; încă se scandalizează că nu ai mai mult ÅŸi că nu l-ai făcut stăpân pe mai multe. De l-ai face stăpân peste lumea întreagă, nu-Å£i va arăta nici o mulÅ£umire, căci el crede că n-a luat nimic.
Pofta acestui rău este fără saţ, este, aşa-zicând, pofta unei boli primejdioase, căci astfel sunt poftele bolilor. Şi cel bolnav de friguri nu poate niciodată a se sătura de băutură, ci pururea se găseşte stăpânit de poftă. Beţivul niciodată nu se satură, ci veşnic este însetat. Tot aşa şi cel îndrăgostit de bani niciodată nu-şi satură pofta de bani şi, de i-ai deşerta toate averile, el niciodată nu-ţi va arăta vreo mulţumire. Numai aceluia poate i-ar arăta, care i-ar da pe cât voieşte el, dar aceasta nimeni n-ar putea-o face, căci nici el n-are o măsură de cât voieşte şi, prin urmare, nimeni nu-l va putea mulţumi.
Nimeni nu poate fi atât de nemulÅ£umitor ca iubitorul de arginÅ£i, nimeni nu poate fi atât de fără simÅ£ire ÅŸi fără recunoÅŸtinţă, ca iubitorul de bani. El este duÅŸmanul lumii întregi. Se necăjeÅŸte în sine că sunt oameni pe pământ, căci el voieÅŸte ca toiul să fie pustiu, iar dânsul să aibă pe ale tuturor. Åži multe de acest fel îşi închipuie în mintea lui. Dacă, de pildă, este cutremur de pământ, el zice în sine: „dacă s-ar îngropa toate în pământ, la urmă eu singur le-aÅŸ lua pe ale tuturor, dacă este cu putinţă. Dacă ar fi foamete sau boală ÅŸi de s-ar pierde toate, afară de aur; dacă ar fi vreun naufragiu pe mare sau vreo revărsare ÅŸi înecare de mare”, ÅŸi, în fine, mii de asemenea nenorociri făureÅŸte în mintea sa, iar ceva bun, deloc, căci el doar doreÅŸte în sufletul său cutremure, trăsnete, războaie ÅŸi boli, ÅŸi toate cele de acest fel.
Spune-mi însă, nenorocitule şi vrednicule de jale, şi mai rob decât toţi robii: dacă ar fi toate aur în lumea aceasta, oare te-ar mântui pe tine aurul, fiind prăpădit de foame? Dacă ar fi un cutremur şi s-ar scufunda întreaga lume, oare te-ai izbăvi de această poftă vătămătoare? Nefiind om pe pământ, la nimic nu-ţi va folos viaţa cu toate ale ei. Să ne închipuim că, deodată, fără de veste, toţi oamenii de pe pământ ar dispărea şi că argintul şi aurul lor ar trece automat în stăpânirea ta — fiindcă aceşti oameni îşi închipuie în mintea lor lucruri nebuneşti şi peste putinţă — şi bogăţia acelora, aurul, argintul, hainele cele de mătase, cele aurite, toate, în fine, ar intra automat în mâinile tale.
Ei, şi care-ţi va fi folosul?! Atunci mai cu seamă te-ar găsi moartea, nefiind nici pitari, nici lucrători de pământ, ci numai fiare sălbatice şi demoni care îţi sperie sufletul. Desigur că şi acum îţi stăpânesc demonii sufletul, şi încă poate mulţi; atunci însă te-ar pune în uimire şi de îndată te-ar pierde. „Dar, zici tu, eu aş voi ca să fie şi lucrători de pământ, şi făcători de pâine, însă ar trebui ca şi cu dânşii să cheltuiesc; atât de nesăţioasă este dorinţa aceasta.
Şi ce ar putea fi mai de râs ca aceste vorbe? Ai văzut în ce strâmtorare se găseşte el? Voieşte şi a-i avea pe mulţi care să-l slujească, dar se şi scârbeşte că risipeşte cu hrana lor şi că în chipul acesta i se împuţinează averea. Dar ce? Spune-mi: oare voieşti tu ca oamenii să fie de piatră? Dar toate acestea sunt batjocuri, valuri de mare, ameţeală, furtună, vifor şi tulburare mare a sufletului, căci el veşnic este înfometat, veşnic, însetat.
Spune-mi însă: oare pe un astfel de om nu l-am plânge şi nu ne-ar fi milă de el? Când astfel se petrece cu trupurile omeneşti, şi se consideră a fi cea mai grozavă osândă — numită de doctori foame câinească (bulimie) — când cineva, îndopându-se întruna, nu se izbăveşte totuşi de a fi înfometat; dar, dacă se petrece aceasta cu sufletul, oare nu-l vom plânge pe un asemenea om? Foame câinească a sufletului este iubirea de arginţi, care umple cu multe sufletul, dar niciodată nu-l mulţumeşte, ci pururea este stăpânit de acea poftă.
De ar trebui să bea unul ca acela chiar din acea buruiană numită elebor (ÎλλÎβοÏον = elehor, buruiană de leac pentru smintire) sau de ar suferi ceva de mii de ori mai greÅ£os, numai ca să se poată izbăvi de această patimă, oare n-ar trebui ca să primească aceasta cu bunăvoinţă? Nu poate fi în lume atâta mulÅ£ime de bani, încât să poată sătura pântecele nesăturat al iubitorului de arginÅ£i.
Dar, oare, nu ne vom ruşina noi dacă, fiind vorba de bani, atât de mult unii se entuziasmează sau, mai bine zis, se cuprind de o poftă nebună, iar când e vorba de Dumnezeu noi nu-I arătăm nici cea mai mică dragoste, deşi Dumnezeu este pentru noi mai fără de preţ ca argintul? Pentru argint oamenii suferă şi nedormire, şi călătorii îndelungate, şi primejdii necurmate, şi ură, şi zavistii, şi în fine toate relele, iar când e vorba de Dumnezeu, noi nu suferim a se pronunţa asupră-ne nici cea mai mică vorbă sau să suferim vreo ură pentru El.
Iar de ar trebui să-l apărăm pe vreunul din cei nedreptăţiÅ£i, noi, sfiindu-ne de ura ÅŸi de primejdiile din partea stăpânitorilor, îl lăsăm în voia întâmplării pe cel nedreptăţit, aÅŸa încât luând de la Dumnezeu putere de a-l ajuta pe fratele nostru, noi am pierdut acea putere, pentru că n-am voit de a fi urâţi de acei tirani. Åži cei mai mulÅ£i imediat pun înainte vorbele: ,,Ce-mi pasă mie, nu voiesc a fi urât în zadar”. Dar aceasta înseamnă a fi urât în zadar? Åži ce ar putea fi mai bun decât această ură?
Pentru prietenia şi dragostea lui Dumnezeu, ura oamenilor este cu mult mai bună decât prietenia lor. Căci, când suntem iubiţi pentru Dumnezeu, noi ÎI suntem datori Lui de această cinste, iar când suntem urâţi, atunci El ne este dator. Iubitorii de bani, oricât ar iubi aurul, totuşi nu cunosc măsura iubirii; noi însă, de am face un lucru cât de mic, credem că totul am făcut; pe Dumnezeu nu-L iubim atât pe cât iubesc aceia aurul.
Mare este învinovăţirea acelora, că au atâta dragoste pentru aur, dar şi hula noastră este mare, pentru că nu avem atâta dragoste către Dumnezeu, pe câtă avem către pământ. Căci pământ este aurul, pământ în formă metalică. Câtă cinste dăm pământului, nu dăm pe atâta Stăpânului tuturor.
Să cunoaştem deci nebunia lor şi să ne ruşinăm. Şi ce este dacă noi poate nu suntem aşa de aprinşi după aur, dar nici de Dumnezeu nu ne temem mult? Din cauza avariţiei, unii oameni îşi dispreţuiesc femeia, copiii, ba până cniar şi mântuirea lor, deşi mi ştiu că vor putea spori averea lor, fiindcă de multe ori, chiar pe când se găsesc în cele mai bune speranţe, părăsesc lumea fără de veste, deşi s-au muncit în zadar, pe când noi, ştiind bine că e vom învrednici de Cel dorit de noi dacă-L vom iubi precum trebuie a-L iubi, totuşi nici aşa nu-L iubim, căci s-a răcit în noi orice dragoste către aproapele şi, prin urmare, şi către Dumnezeu; deoarece, de la răcirea celei către aproapele vine şi răcirea celei către Dumnezeu.
Nu este, iubiÅ£ilor, om care să aibă o cugetare sănătoasă ÅŸi să nu ÅŸtie a iubi. Temelia tuturor bunurilor este dragostea1, după cum ÅŸi zice Mântuitorul: „În aceste două porunci se cuprind toată Legea ÅŸi prorocii”. (Matei 22, 40) După cum focul ce cade pe materii arzătoare totul nimiceÅŸte, tot aÅŸa ÅŸi căldura dragostei, oriunde ar pătrunde, pe toate cele ce vatămă cuvântul lui Dumnezeu le nimiceÅŸte, ÅŸi aÅŸa face pământul curat ÅŸi prielnic pentru primirea seminÅ£elor.
Unde este dragoste, toate relele sunt alungate. Acolo nu mai este iubire de arginţi, care e rădăcina tuturor relelor; nu mai este iubirea de sine, nu mai este mândria; căci, de ce s-ar mândri cineva înaintea prietenului său? Nimic nu-l face pe om atât de umil ca dragostea, căci îi servim pe prieteni ca slugi şi nu ne ruşinăm, ci încă suntem chiar mulţumiţi de această slujbă. Banii nu-i cruţăm, ta de multe ori nici trupurile, căci de multe ori se şi primejduieşte cineva pentru cel iubit.
Unde este adevărata dragoste, invidie nu poate fi, nici grăirea de rău, fiindcă nu numai că nu-i defăimăm pe prieteni, ci încă ÅŸi când sunt defăimaÅ£i îi apărăm, închizând gura defăimătorilor. Toate sunt în liniÅŸte, toate în pace ÅŸi nici măcar urmă de ceartă sau luptă nu se vede, căci toate sunt încărcate de pace. „Iubirea este deci împlinirea legii” (Romani 13, 10), zice Pavel, aÅŸa că nimic nu este displăcut.
Căci, care sunt păcatele contra ei? Avariţia, răpirea, invidia, grăirea de rău, lipsa de ruşine, minciuna, jurământul fals; dar, toate acestea sunt împrăştiate acolo unde este dragoste. Îşi calcă jurământul cei ce jură strâmb şi care voiesc a răpi; dar de la cel iubit nimeni nu încearcă a-i răpi ceva, ci încă îi mai dă cbiar din ale sale, căci noi simţim o mai mare mulţumire de a-i da, decât de a-i lua.
Toate acestea le ştiţi voi, care aţi avut prieteni; prieteni, zic, nu numai cu numele, nici numai de formă, ci dacă cineva a iubit precum trebuie a iubi, dacă s-a lipit de el; iar dacă unii poate nu ştiu, află de la cei ce ştiu. Acum însă vă voi povesti din Sfintele Scripturi despre o prietenie minunată.
Ionatan, fiul lui Saul, l-a iubit pe David. „Sufletul lui Ionatan, zice, s-a lipit de sufletul lui David”, iar când îi plângea moartea, zicea David către el: „întristat sunt după tine, căci tu mi-ai fost foarte scump ÅŸi iubirea ta a fost pentru mine mai presus de iubirea femeiască!” (I Regi 18, 1; II Regi 1, 26).
Dar ce? Oare l-a invidiat vreodată pe David? Deloc, deÅŸi ar fi putut să-l invidieze. De ce? Pentru că din fapte vedea cum împărăţia venea la David; însă el nimic n-a pătimit, căci n-a zis: „acesta este cel ce mă lipseÅŸte pe mine de părinteasca împărăţie”, ci încă lucra împreună au el pentru luarea împărăţiei ÅŸi deci nici pe tatăl său nu-l cruÅ£a pentru prietenul său. Dar pentru aceasta, să nu-l considere cineva pe Ionatan ca omorâtor de tată, căci el nu-1 nedreptăţea pe tatăl său prin acea dragoste, ci numai cât stăpânea, aÅŸa-zicând, nedreptăţile ÅŸi comploturile urzite contra lui David.
Mai mult îl cruţa decât îl nedreptăţea, căci nu l-a lăsat pe el să sfârşească deci cu un omor nedrept. Voia de multe ori chiar să moară pentru dânsul. Niciodată nu l-a acuzat, ci chiar şi pe tatăl său 1-a adus la tăcere; nu l-a invidiat, ci încă a lucrat împreună cu el. Nu numai că i-a dat bani, ci i-a mai dat şi mântuirea, ba cniar şi sufletul şi l-a pus pentru dânsul. Nu s-a sfiit de tatăl său pentru prieten, fiindcă acela (tatăl) urzea uneltiri nedrepte, iar acesta nu se ştia cu nimic vinovat pe sine. Prietenia lui era cu cel drept. Astfel deci era Ionatan. Să-l vedem acum şi pe David.
N-a avut timp ca el să-ÅŸi arate recunoÅŸtinÅ£a către Ionatan, fiindcă Ionatan a fost răpit de moarte mai înainte de a lua David împărăţia, aÅŸa că, mai înainte de a veni la împărăţie cel ce pătimise, a încetat din viaţă cel ce făcuse bine. Deci, cum? Să vedem cum ÅŸi-a arătat – în cele ce era cu putinţă – prietenia acest drept. „Frumos mi-ai fost mie foarte, minunată a fost dragostea ta, mai mult decât dragostea femeilor”, zice. Dar oare numai atâta a fost – de altfel, nici aceasta nu este puÅ£in lucru — sau poate dragostea lui a mers mai departe?
Apoi, iată că şi pe fiul aceluia, şi pe nepotul lui de multe ori i-a scos din primejdii, aducându-şi aminte de dragostea şi binefacerea tatălui lor către el, şi aceştia se găseau faţă de el ca nişte nepoţi de-ai fiului său, îngrijindu-se de ei şi apărându-i. O astfel de dragoste voiesc eu de a avea noi, cu toţii, şi către cei vii, şi către cei morţi. Să audă aceasta femeile, căci în special cu privire la ele eu vorbesc de cei morţi; acele femei, zic, care au trecut la a doua căsătorie, după ce l-au urât pe bărbatul dintâi sau au necinstit patul celui adormit.
Acestea le spun, nu ca ÅŸi cum aÅŸ opri căsătoria a doua, dar nici a o lăsa neîmpiedicată, fiindcă nu mă lasă nici pe mine Pavel, punându-mi frâu în gură, ÅŸi zicând femeilor: „fecioara, de se va mărita, n-a greÅŸit”. Åži ce altceva mai zice? Că „mai fericită este dacă rămâne aÅŸa” (I Corinteni 7, 28, 40), astfel că este cu mult mai cine aceasta decât aceea. Pentru ce? Pentru multe. Că, dacă a nu se mărita deloc este cu mult mai tine decât a se mărita, desigur că a nu se mărita a doua oară este cu mult mai bine decât a se mărita.
„Dar, zici tu, unele n-au putut suferi văduvia, căci au căzut în nenorociri.” Fiindcă n-au ÅŸtiut ce este văduvia. Văduvia nu este numai aceea de a nu se mărita a doua oară, precum ÅŸi fecioria nu este numai a rămâne nemăritată; însă, ce? După cum principalul în feciorie este modestia ÅŸi statornicia în credinţă, tot aÅŸa ÅŸi în văduvie principalul este de a trăi singuratic, a stărui în rugăciuni, a se izbăvi de desfătări ÅŸi petreceri. „Iar cea care trăieÅŸte în desfătări, zice, deÅŸi vie, este moartă”. (I Timotei 5, 6) Că, dacă ar urma ca aceea rămasă văduvă să aibă împrejurul său tot acelaÅŸi vuiet ÅŸi tot aceleaÅŸi fantezii, ÅŸi tot aceleaÅŸi baine pe care le avea pe când trăia bărbatul ei, apoi e mai bine să se mărite, căci nu relaÅ£ia cu un bărbat este ceva rău, ci iscodirea ÅŸi limbuÅ£ia.
De aceea s-au întors unele ca acestea în urma satanei, fiindcă nu au ÅŸtiut să văduvească bine. VoieÅŸti poate să ÅŸtii ce este o văduvă ÅŸi ce calităţi se cer ei? Ascultă-l pe Pavel ce spune: „dacă a crescut copii, zice, dacă a fost primitoare de străini, dacă a spălat picioarele sfinÅ£ilor, dacă a venit în ajutorul celor strâmtoraÅ£i, dacă s-a Å£inut stăruitor de tot ce este lucru bun”. (I Timotei 5, 10) Dar, dacă după moartea bărbatului te desfeÅ£i în bogăţii multe, desigur că nu vei putea suferi văduvia.
Strămută însă bogăţia aceasta în ceruri, ÅŸi atunci îţi va fi uÅŸoară sarcina văduviei. „Dar dacă eu am copii, zici tu, moÅŸtenitori ai averii părinteÅŸti?” ÃŽnvaţă-i ca ÅŸi ei să dispreÅ£uiască averile. Strămută pe cele ce Å£i se cuvin Å£ie ÅŸi opreÅŸte pentru copii atât cât le ajunge; învaţă-i apoi ca ÅŸi ei să fie mai buni decât banii. „Dar, zici tu, dacă am o sumedenie de slugi ÅŸi de robi? Dacă am atâta aur, argint ÅŸi aÅŸa de multe lucruri? Cum voi fi, oare, eu destoinică de a le păstra, având nevoie de sprijinul bărbatului?” Pretexte numai sunt acestea, după cum se învederează din multe părÅ£i.
Căci, dacă nu te-ai îngriji sau, mai bine-zis, dacă nu ai dori averi şi nici n-ai voi ca să ţi se sporească bogăţiile, sarcina ţi-ar fi uşoară, căci cu mult mai greu este de a strânge, decât de a păstra. Deci, dacă ai tăia pofta de a  trânge, şi din cele ce ai deja îi vei împărtăşi pe cei ce au nevoie, Dumnezeu te va sprijini cu puterea Sa. Dacă într-adevăr tu zici acestea ca având sub îngrijirea ta moştenirea orfanilor, iar nicidecum nu ascunzi sub un astfel de pretext iubirea de arginţi, atunci Cel ce ţi-a poruncit de a creşte fii şi Cel ce cunoaşte inimile, va face ca averea acelora să fie în siguranţă.
Căci nu este nici o casă care, fiind sprijinită pe milostenie, să pătimească ceva rău; ÅŸi chiar de ar pătimi pentru un timp, se va sfârÅŸi totuÅŸi cu bine. Aceasta va fi încă pentru fiecare casă mai mult decât orice pavăză ÅŸi suliţă. Ascultă ce zice diavolul despre Iov: „N-ai făcut Tu gard în jurul lui ÅŸi în jurul casei lui, ÅŸi în jurul a tot ce este al lui?”. (Iov 1, 10) Pentru ce oare? Ascultă-l pe Iov ce spune: „Eram ochii celui orb, zice, ÅŸi piciorul celui ÅŸchiop; eram tatăl celor neputincioÅŸi”. (Iov 29, 15)
După cum cel ce nu se desparte pe sine de nenorocirile străine, chiar în ale sale nu va pătimi nici un rău, căci s-a învăţat deja a suferi împreună, tot aşa şi cel ce nu voieşte a compătimi şi a se întrista de cele străine, în toate ale sale va pătimi relele singur. Şi, după cum se întâmplă şi cu trupul omului, când de pildă piciorul fiind rănit, mâna n-ar simpatiza,   n-ar curăţi rana, n-ar pune doctoriile şi n-ar spăla puroiul, desigur că în aceleaşi rele se va găsi singură, aşa că mâna care, fiind afară de orice durere, n-a voit să slujească piciorului, ea singură va fi vinovată de patima ce o va suferi; căci de acolo venind răul, va cădea şi pe dânsa, şi de astă dată nu va mai fi vorba de o slujbă adusă ei, ci de vindecare şi scăpare de primejdie.
Tot aÅŸa, zic, ÅŸi în cazul de faţă, cel ce nu voieÅŸte a compătimi cu alÅ£ii, singur va suferi. „Ai îngrădit, zice, cele din afară ale lui, ÅŸi cele dinăuntru”, ÅŸi nu îndrăznea de a năvăli asupră-i. „Dar, zici tu, a pătimit multe rele.” ÃŽnsă, relele acelea au fost pricină a multor bunuri: îndoită i-a fost averea, plata i-a fost mai mare, mai mare i-a fost ÅŸi dreptatea, strălucite cununile, minunate i-au fost premiile, ÅŸi atât cele dubovniceÅŸti cât ÅŸi cele pământeÅŸti i-au sporit. I-a pierdut pe fiii săi, dar a primit fii, nu pe aceia, ci pe alÅ£ii în locul lor, iar pe aceia i-a mântuit întru înviere. Dacă i-ar fi primit tot pe aceia, i s-ar fi împuÅ£inat lui numărul; acum însă, dându-i-se alÅ£ii în locul acelora, îi va prezenta ÅŸi pe aceia la înviere.
Dar, toate acestea s-au petrecut prin faptul că el se îndeletnicea cu facerea milosteniei, pe care o întrebuinţa în orice ocazie, ceea ce şi noi să facem, ca astfel să ne învrednicim de aceleaşi bunuri, prin harul şi iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia împreună cu Tatăl şi cu Sfântul Duh, se cuvine slava, stăpânirea şi cinstea, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.