Cum se educa dorintele

din „Parinti, copii si crsterea lor”

Înmoaie-i, asadar, mânia ca sa se nasca în mintea lui numai gânduri împaciuitoare. Daca nu-l mai tulbura nimic, daca rabda cu întelegere orice pierdere, daca n-are nevoie sa fie servit si daca nu protesteaza când altcineva se bucura de mai multa cinste, de ce sa se mai mânie?

A venit vremea sa ajungem si la dorinta. Aici si cumintenia si caderea sunt de doua ori mai mari. Tânarul nu trebuie sa se desfrâneze nici singur nici cu fetele. Medicii spun ca dorinta aceasta devine foarte puternica dupa vârsta de 15 ani. Cum sa oprim fiara din launtrul nostru? Ce putem face? Ce frâu sa-i punem? Nu stiu altul decât frâul gheenei.

Mai întâi sa-l tinem pe tânar departe de spectacolele si de muzicile nerusinate si niciodata sa nu-l lasam sa se duca neînsotit la teatru. Daca totusi i-ar placea sa vada un spectacol de teatru, sa-i dam exemplul tinerilor de-o vârsta cu el care nu merg la teatru, ca si el sa vrea sa-i imite si sa-si înfrâneze dorinta, pentru ca nimic, într-adevar nimic, nu e mai eficient decât gelozia. Asa sa facem în orice situatie, mai ales daca este gelos. Gelozia e mai puternica chiar decât frica si decât promisiunile.