Parintii seamana cu sculptorii

din „Parinti, copii si cresterea lor”

Fiecare din voi, fie tata, fie mama, trebuie sa aveti grija de minunatele voastre statui, copiii, asa cum fac pictorii sau sculptorii cu operele lor. Pictorii, de pilda, dupa ce încep sa lucreze la un tablou, îi adauga în fiecare zi culorile care le trebuie. La fel fac si sculptorii cu piatra, scot din blocul de piatra ce e de prisos si adauga ce lipseste.

Asa sa faceti si voi. Închipuiti-va ca sunteti niste mesteri care lucreaza statui si ca statuile sunt copiii vostri. Asupra lor sa aveti concentrata toata atentia. Sculptati aceste minunate opere pentru Dumnezeu. Scoateti ce e de prisos si adaugati ce lipseste. In fiecare zi sa cercetati si sa descoperiti la copiii vostri câte o noua calitate, ca s-o sporiti si s-o îmbogatiti; la fel sa faceti si cu defectele, cum descoperiti vreunul, îndepartati-l.

Sa scoateti din radacina mai înainte de toate si cu cea mai mare bagare de seama cauza desfrânarii. Iubirea necurata si neînfrânata tulbura sufletul tinerilor. Mai bine învata-l pe copil, înainte de a ajunge s-o cunoasca, sa fie treaz si atent, învata-l sa iasa din orice stare rea spunând rugaciuni si, înainte de a spune sau de a face ceva, sa-si faca cruce.