Daca ar exista buna-crestere

din „Parinti, copii si cresterea lor”

Daca parintii si-ar creste cu atentie copiii n-ar mai fi nevoie de legi si de tribunale si nici de pedepse sau de executii publice, pentru ca spune: „… legea nu este pusa pentru cel drept… ” (I Timotei 1, 9). Noi, neglijându-ne copiii, îi înconjuram cu relele cele mai mari, îi dam pe mâna calailor si îi împingem mereu spre prapastie, pentru ca spune: ” Cel care este moale cu fiul sau va lega ranile lui …” (Întelepciunea Iui Sirah 30, 7).

Ce înseamna „cel care este moale” Cel care se înduioseaza, care linguseste, care-si rasfata copilul mult mai mult decât trebuie. De fapt, copilul trebuie sa simta severitate, grija din partea parintilor si sa se teama. O spun nu ca sa fim duri cu copiii, ci ca sa nu le parem vrednici de dispret. Daca femeia trebuie sa se teama de barbat, cu atât mai mult copilul trebuie sa se teama de tata.

Si sa nu-mi spuneti ca e greu unui parinte sa se impuna tinerilor. Daca apostolul Pavel cere chiar si de la vaduva sa-si supravegheze fiul, cu atât mai mult o cere de la barbati. Daca ar fi fost un lucru imposibil, atunci nu l-ar mai fi poruncit. Toata rautatea vine din propria noastra indiferenta si din faptul ca nu ne învatam, nu ne deprindem copiii înca de la început, mai cu seama din pruncie, cu respectul si cu frica de Dumnezeu.