PROLOG

din „Parinti, copii si cresterea lor” 

În aceasta carticica veti gasi un fragment din volumul al III-lea al seriei „Amvonul Sfântului Ioan Gura de Aur” aparut la editura Stupul Ortodox din Salonic.

În acest al III-lea volum sunt cuprinse urmatoarele teme, dintre care unele se afla si în lucrarea noastra:

Casatorie si casnicie
Relatii conjugale, înfrânarea sotilor
Neputinta de a naste copii, sterilitate, nasterea copiilor
Parinti, copii, cresterea copiilor
Vaduvie, divort, a doua casatorie
Preacurvie, adulter, avort
Desfrânare, homosexualitate

Desigur, din motive practice dar si pentru ca aceste texte sunt deosebit de interesante, am hotarât sa realizam acest mic volum sinoptic în care cititorul evlavios va constata ce importanta acorda acest Sfânt si Parinte al Bisericii, Ioan Gura de Aur, bunei cresteri a copiilor.

Copiii sunt tot ce pot avea mai pretios parintii în aceasta lume. Le sunt mângâiere si bucurie. Raspunderea pe care o au pentru cresterea lor este foarte mare, la fel ca si rasplata, de altfel, de la Dumnezeu. Asa cum pentru buna crestere exista rasplata, pentru neglijarea educatiei copiilor lor, parintii vor da socoteala în ziua judecatii.

Justificare nu exista, mai ales pentru ca parintii Îl au pe Dumnezeu ajutor. Dar tot Dumnezeu a poruncit în Vechiul Testament ca atunci când un parinte este lovit de fiul sau, acesta sa fie ucis cu pietre, în afara cetatii si în vazul tuturor locuitorilor ei. Cum poate într-un asemenea caz sa se justifice un parinte pentru reaua crestere a fiului sau?

Copiii, spune Sfântul, sunt precum ceara moale, sau precum perla abia scoasa din cochilie, precum pictura sau sculptura. Parintii devin pictori, artisti, sculptori, creând locuitorii Împaratiei Ceresti. Asadar e nevoie de mare atentie când lucrezi la chipul împaratesc. Nu e îngaduit ca sufletul unui copil sa devina pestera de tâlhari.

Sufletul unui copil este cetatea si templul Domnului, de aceea construirea ei, de la temelie pâna la tavan, trebuie sa se faca cu cea mai mare grija si atentie. Dumnezeu ajuta, dar îi si rasplateste cum se cuvine pe parintii care o construiesc bine, pedepsindu-i, însa, pe cei ce nu-si dau deloc silinta.

Cred ca mare va fi folosul parintilor, dar si al tuturor celor care vor citi aceste texte. Si, daca din acestia, chiar si putini fiind si nu pe toate textele, le vor aplica în viata lor, vor vedea folosul pe care îl vor avea. Noi am ales doar putine din multele texte ale Dascalului Universal al Bisericii noastre, pe acelea în care Sfântul îi sfatuieste pe parinti cum sa-si educe cel mai bine copiii.

Schitul Nou de la Sfântul Munte Athos
15 aprilie 1995