Talcuire la Tatal nostru

-brosura-

Editura BUNA VESTIRE

Beius
2005

CUPRINS

Rugaciunea, ceasornicul vietii sufletesti a crestinului

Tatal nostru – Talcuire

Rugaciunea, ceasornicul vietii sufletesti a crestinului

De mare însemnatate în viata duhovniceasca a crestinului este rugaciunea, cale de apropiere a noastra de Dumnezeu si de unire cu Izvorul vietii si al fericirii netrecatoare.

Dupa cum organismul omenesc are nevoie de aer pentru a putea trai, tot astfel si sufletul nostru are trebuinta de rugaciune pentru a fi viu în veci.

Zilnic înaltam rugaciuni catre Dumnezeu în Sfânta Treime slavit si catre cei binecuvântati de El sa fie mijlocitorii nostri: Maica Domnului, îngerii si sfintii.

Rugaciunea Tatal nostru ne-a învatat s-o rostim Mântuitorul Hristos. Dupa ce S-a rugat într-un loc, unul dintre ucenicii Lui I-a zis: „Doamne învata-ne sa ne rugam, cum a învatat si Ioan pe ucenicii lui” (Lc. 11, 1). Si dumnezeiescul Mântuitor a rostit Rugaciunea Domneasca, una din cele mai însemnate, frumoase si cuprinzatoare rugaciuni, care începe cu chemarea: „Tatal nostru care esti în ceruri”, urmeaza apoi sapte cereri si doxologia finala.

De-a lungul veacurilor rugaciunea Tatal nostru a fost tâlcuita de Sfintii Parinti si scriitori bisericesti ca de pilda: Tertulian, Origen, Ciprian, Grigorie de Nyssa, Fericitul Augustin, Maxim Marturisitorul, si nu în ultimul rând Sf. Ioan Gura de Aur (+407), patriarhul Constantinopolului, precum si de marii gânditori crestini din toate timpurile.

Talmacirea Sfântului Ioan Hrisostom, socotit pâna astazi cel mai mare propovaduitor al cuvântului lui Dumnezeu din Biserica crestina, se caracterizeaza prin simplitate si profunzime, claritatea stilului, expunerea sistematica si înlantuirea logica a ideilor, iata de ce ne-am gândit ca ar fi bine sa punem la îndemâna credinciosilor Bisericii strabune ortodoxe în colectia „Margaritare duhovnicesti” a Editurii Buna Vestire, explicarea rugaciunii Tatal nostru, facuta de acest mare ierarh si dascal al lumii, în traducerea parintelui Dumitru Fecioru, caruia îi aducem si pe aceasta cale un pios omagiu pentru ca ne-a daruit în româneste atâtea si atâtea traduceri din scrierile Sf. Ioan, numit de contemporanii sai ,,Hrisoroas”, adica „râu în ale carui valuri curge aur”.

Sa pretuim aceasta comoara de învataturi daruita de Sf. Ioan Zlataoustul, s-o citim cu evlavie si sa urmam povetele ce le cuprinde.

Sa rostim zi de zi, de mai multe ori, Rugaciunea Domneasca, fiind cu mare luare aminte la fiecare cuvânt ce-l spunem, sa putem marturisi, dupa ani si ani, asemeni poetului-medic Vasile Voiculescu:

„Pe vremea aceea ma închinam mereu.
La masa, la culcare, la sculare;
Rugaciunea era cheia de aur cu care
Intorceam ornicul sufletului meu
Si-l potriveam sa mearga dupa Dumnezeu ”

(Cheia de aur) Beius, 21 martie 2005
Pr. Ioan MORGOVAN