De ce trebuie sa-i învatam întelepciunea din Psalmi ?

din „Parinti, copii si cresterea lor”

„Vorbiti între voi în psalmi si în laude si în cântari duhovnicesti, laudând si cântând Domnului, în inimile voastre” (Efeseni 5,19). Apostolul nu ne îndeamna sa-i învatam pe copii întelepciunea citindu-le numai istorii din Scriptura, ci si psalmi; lectura Bibliei e mai grea, cere efort, dar cântând psalmi îti bucuri si sufletul si nici nu obosesti.

„…în laude si în cântari duhovnicesti… ” zice. Astazi copiii vostri cânta cântece diavolesti si danseaza dansuri satanice, ca si bucatarii si sufragii sau dansatorii. Nici unul nu mai stie sa spuna psalmi, dar nu-i numai atât.

Se pare ca a cunoaste psalmii a ajuns un lucru de rusine si de batjocura si stârneste râsul.

Din aceste cântece si dansuri satanice vin si se eternizeaza toate relele. Se stie ca roadele poarta gustul pamântului în care cresc. Daca îngropi samânta într-un sol nisipos si sarat, fructele vor avea gust sarat si salciu, dar daca solul este dulce si bine-roditor, fructele vor fi dulci si gustoase. Tot asa învatatura este un izvor binefacator.

Învata-l pe copilul tau sa cânte acei psalmi care sunt plini de întelepciune. Astfel se va cuminti si cel mai bun lucru din toate va fi acela ca nu se va mai duce sa se întâlneasca si sa petreaca cu oameni vicleni si viciosi, fiindca în el va lucra puterea acestei carti.

De aceea spune psalmistul: „Fericit barbatul care n-a umblat în sfatul necredinciosilor” (Psalm 1, 1) sau: „Nu am sezut în adunarea desertaciunii si cu calcatorii de lege nu voi intra” (Psalm 25, 4), sau: ” Defaimat sa fie înaintea Lui cel ce vicleneste, iar pe cei ce se tem de Domnul îi slaveste” (Psalm 14, 4). Învata-l pe copilul tau sa aiba prieteni numai din cei buni si vei vedea ca multe se vor îmbunatati, învata-l sa-si stapâneasca stomacul, sa-si controleze mâna ca sa nu ajunga un avar sau un desfrânat, pentru ca banii nu valoreaza nimic, nici slava nici altele la fel, fara curatie. Daca de mic îl înveti sa fie curat si cuminte, încet încet îl vei conduce si spre lucruri mai înalte.

În psalmi gasim de toate, dar în cântarile de lauda nu exista nimic pamântesc sau omenesc.

Daca copilul tau se obisnuieste cu psalmii, atunci se va obisnui si cu cântarile duhovnicesti, care sunt si mai sfinte, pentru ca puterile ceresti cânta cântari de lauda, nu psalmi. Se spune în întelepciunea fiului lui Sirah „Nu este frumoasa lauda în gura pacatosului…” si în Psalmi: „Ochii Mei sunt peste credinciosii pamântului, ca sa sada ei împreuna cu Mine” (Psalm 100, 8); si mai departe: „Nu va locui în casa Mea cel mândru”(Psalm 100, 9) si, iarasi: „Cel ce umbla pe cale fara prihana, acela îmi slujea” (Psalm 100, 8).