Vom da socoteala daca ne crestem rau copiii

Aceasta este lucrarea noastra, anume: sa ne educam pe noi însine si sa ne obisnuim copiii sa faca ce trebuie.

Cu ce curaj vom sta altfel dinaintea tronului Domnului Hristos? Daca e nevrednic a fi episcop cel ce are copii neascultatori, cu atât mai mult va fi nevrednic de Împaratia Cerurilor.

Ce spui? ma va întreba cineva. Daca avem nevasta si copii neascultatori, o sa dam socoteala? Sigur, daca nu fac ce trebuie, pentru ca, pentru mântuire nu ajunge sa fim doar noi virtuosi. Daca cel ce n-a folosit talantul nu numai ca n-a câstigat nimic, dar a si fost pedepsit, e limpede ca nu ajunge, ca sa ne mântuim, doar propria noastra virtute. Trebuie sa avem grija si de virtutea celuilalt.

Sa ne îngrijim, asadar, mult si de sotia noastra, sa veghem si asupra copiilor si asupra servitorilor nostri, dar si asupra noastra. Sa ne corectam si pe noi si sa-i corectam si pe ei. Sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne ajute în lucrarea noastra. Daca asta ne-a dat în grija, atunci de asta sa ne îngrijim si El o sa ne ajute.

Dar daca ne vede nepasatori, n-o sa ne mai întinda mâna. Dumnezeu nu ne ajuta ca noi sa dormim. Ne ajuta când ne vede ostenindu-ne. Ajutor nu i se da celui ce lâncezeste, ci celui care lucreaza. Totusi, bunul Dumnezeu poate si ne ajuta sa ne împlinim aceasta menire si o face ca sa ne învrednicim toti de bunatatile pe care ni le-a fagaduit.
(Omilia XXI la Epistola catre Efeseni)